maanantai 21. maaliskuuta 2011

Anton-salakuljetus käsitellään kuitenkin oikeudessa Suomessa

Suomen tiedotusvälineille

Rimma Salosen kannanotto.

Suomen valtakunnansyyttäjänviraston hämmästyttävä päätös on ykkösuutinen Venäjän kaikissa medioissa tänään. Venäjällä on tulkittu, että päätös oikeuttaa sieppaamaan venäläisiä lapsia Venäjällä ja salakuljettamaan heidät diplomaattiauton takakontissa ulkomaille.

Asianomistaja Rimma Salonen pitää valtakunnansyyttäjänviraston päätöstä vapauttaa Simo Pietiläinen ja Paavo Salonen "törkeän valheellisena" ja huomauttaa, että Venäjän paikallisviranomaiset eivät koskaan ole antaneet mitään neuvoja tai hyväksyntää lapsen sieppaamiselle.

Venäjän syyttäjäviranomainen nosti jo joulukuussa 2009 syytteet Anton Salosen sieppaamisesta ja salakuljetuksesta, ks. syyteasiakirjat: http://antifasistit.blogspot.com/2011/01/safkaleaks-tapaus-anton-venajan.html . Mitään "lupaa" tällaiselle teolle ei ole voitu saada Venäjän viranomaisilta eikä siitä ole mitään näyttää. Venäjän syyttäjän mukaan Paavo Salonen rikoskumppaneineen matkusti Venäjälle tarkoituksenaan siepata lapsi, jolla on Venäjän kansalaisuus. Lapsi siepattiin väkivaltaa käyttämällä, piilotettiin Suomen konsulaattiin ja salakuljetettiin rajan yli diplomaattiauton takakontissa.

Venäjän lain mukaan Rimma Salonen on edelleen lapsen huoltaja. Tampereen käräjäoikeus nimesi Paavo Salosen lapsen yksinhuoltajaksi Suomessa huhtikuussa ja marraskuussa 2008 haastamatta Rimma Salosta ja häntä kuulematta, vaikka hänen olinpaikkansa ja yhteystietonsa olivat viranomaisten tiedossa.

Rimma Salonen katsoo, että Suomi on törkeästi rikkonut hänen ja hänen poikansa Anton Salosen ihmisoikeuksia asiassa.

Rimma Salonen oikaisee väärät tiedot, joiden mukaan Venäjän syyttäjäviranomainen olisi pyytänyt Suomen syyttäjäviranomaiselta "syyteharkintaa" asiassa. Tosiasiassa Venäjän syyttäjä lähetti Suomeen ns. syytteen siirtopyynnön eli pyysi Suomea nostamaan syytteet oikeudessa Paavo Salosta, Erkki Koivusta ja Simo Pietiläistä vastaan.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksessä väitetään täysin valheellisesti, että Anton Salosen Venäjän kansalaisuus olisi kumottu venäläisessä tuomioistuimessa. Väite on valheellinen, koska Venäjän lain mukaan tuomioistuimella ei ole oikeuksia kumota Venäjän kansalaisuutta. Anton Salosella on edelleen Venäjän kansalaisuus ja myös Venäjän passi.

Rimma Salonen muistuttaa, että Suomen valtakunnansyyttäjän päätöksessä todetaan sekä Pietiläisen että Paavo Salosen syyllistyneen rikoksiin:

”Pietiläinen on Salosen Suomeen salaa tuodessaan toiminut tietoisena siitä, että menettely on vastoin Suomen konsulipalvelulain 9, 31 ja 32 §:ä, koska hän on tosiasiassa kotiuttanut Venäjälle kaapatun lapsen Venäjän lainsäädännön vastaisella toimenpiteellä. Hän on siten rikoslain 40 luvun 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla virkaansa toimittaessaan tahallaan rikkonut virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin perustuvan virkavelvollisuutensa. Pietiläisen menettely on ollut omiaan murentamaan diplomaattisessa kanssakäymisessä tarvittavaa luottamusta sekä Suomen ja Venäjän välillä vallitsevaa yhteistyön henkeä eikä teko näin ollen, huomioon ottaen sen haitallisuus ja muut tekoon liittyvät seikat, ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen.” ---- ”Menettelyllään Paavo Salonen on omalta ja lapsensa osalta rikkonut rajan ylittämisestä annettuja säännöksiä lyömällä laimin passilain 2 §:n 1 momentin ja 28 §:n mukaisen velvollisuutensa syyllistyen näin valtionrajarikokseen. Pietiläisen menettely puolestaan täyttää yllytyksen Paavo Salosen tekemään valtionrajarikokseen.”

Rimma Salonen ryhtyy itse syytetoimiin asiassa ja nostaa syytteen virkarikoksista ainakin Simo Pietiläistä ja pääkonsuli Olli Perheentupaa vastaan. Asiasta tiedotetaan lisää.

Syytteen nostamisesta huolehtivat suomalaiset ja venäläiset juristit. Dosentti Johan Bäckman on lisäksi saanut valmiiksi yli 700-sivuisen valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle, missä aletaan käsitellä kahta lainvoimaista asiaa eli sitä, miksi Tampereen käräjäoikeus riisti Rimma Saloselta huoltajuuden häntä kuulematta huhtikuussa ja marraskuussa 2008, ja miksi Anton Saloselta on kielletty jo kahden vuoden ajan venäjän kielen puhuminen ja ortodoksisen uskonnon harjoittaminen.

Lapsikaappauksesta Suomeen:

http://www.rusembassy.fi/Files/salonen-fin.pdf