tiistai 9. elokuuta 2011

Venäjän pääministeri Putin ehdotti yhteistä komiteaa huoltajuusongelmien ratkaisemiseksi

Neuvotteluissa Suomen pääministerin Jyrki Kataisen kanssa Venäjän pääministeri Vladimir Putin ehdotti yhteisen suomalais-venäläisen komitean perustamista huoltajuusongelmien ratkaisemiseksi.


http://www.1tv.ru/news/economic/182328



Putinin ehdotus on laajalti kommentoitu venäläisissä tiedotusvälineissä samaan aikaan, kun suomalaiset tiedotusvälineet eivät ole erityisemmin maininneet koko asiasta.

С Финляндией договорятся о детях

Merkillistä on myös, että juuri Venäjän johtavat poliitikot ja virkamiehet ovat reagoineet pyyntöihini, ottaen huomioon, ettei yksikään Suomen ministeri ole noteerannut ollenkaan minun avunpyyntöjä ja huomautuksia Suomessa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista.
Olen todella kiitollinen, että Venäjän pääministeri Putin neuvotteluissa kollegansa Jyrki Kataisen kanssa nosti esiin huoltajuusongelmat suomalais-venäläisissä perheissä ja että globaalin talouskriisin ja maailmanmarkkinoissa vallitsevan paniikin kesken, Venäjän pääministeri muisti tavallista naista, vaatimatonta kotiäitiä, joka pyytää apua vaikeassa tilanteessa, koska häneltä on riistetty lapsi.
Olen kiitollinen myös Venäjän presidentin valtuutetulle Pavel Astahoville tuesta ja konkreettisista yrityksistä ratkaista ongelma.
Haluan vielä kommentoida pääministeri Kataisen Venäjän tiedotusvälineille antamia lausuntoja Anton-poikani tapauksesta.
Jyrki Katainen väittää, että tapauksemme ei ole poliittinen, että se on vain perheen sisäinen huoltajuuskysymys. Miksi silloin suomalaiset diplomaatit puuttuivat asiaan ja ottivat oikeuden omiin käsiin, jos se oli vain perheongelma? Silloin asia piti ratkaista vain vanhempien kesken, oikeusteitse. Sain juuri asiakirjat, että olen Antonin huoltaja Venäjällä ja lapsen laillinen edustaja.
Jyrki Katainen myös painottaa, että tapauksestamme (”perheongelmasta”) ei pidä keskustella julkisesti. Miksi sitten useat suomalaiset tiedotusvälineet alkoivat puida tapaustamme heti, kun matkustimme Antonin kanssa Venäjälle mustamaalaten minua ja ortodoksista seurakuntaa? Nyt tietysti, kun poikani on minulta väkivalloin siepattu, laittomasti tuotu Suomeen ja suomalaiset diplomaatit ovat syyllistyneet asiassa rikokseen, pääministeri Katainen haluaisi vaientaa keskustelut Anton-tapauksesta. Nyt on liian myöhäistä.
Venäjän pääministeri on tehnyt rakentavia ehdotuksia huoltajuusongelmien ratkaisemiseksi. Mitä konstruktiivista pääministeri Katainen ehdottaa, paitsi että pitää olla hiljaa?

Suomen pääministeri Katainen kommentoi Anton Salosen tapausta Venäjän tiedotusvälineille
http://www.kommersant.ru/doc-y/1693867

Сегодня начинается официальный визит в Россию нового премьера Финляндии ЮРКИ КАТАЙНЕНА. Накануне своего приезда премьер рассказал обозревателю “Ъ” ПАВЛУ ШЕРЕМЕТУ, какие проблемы он считает нужным решить в российско-финских отношениях, которые называют беспроблемными.

— Между нашими странами нет серьезных проблем, но некоторые истории портят эту дружескую атмосферу. Например, конфликты между финскими отцами и русскими матерями по поводу детей. В финской прессе отцы, которые похищают детей и вывозят их в багажнике дипломатической машины, выглядят чуть ли не героями, а русские матери — врагами. Как избежать конфликтов на этой почве, как обеспечить защиту прав русским женщинам на территории Финляндии?

— Я хочу рассказать эту историю так, как финны ее видят. В таком тесном, интегрированном мире, где миллионы людей пресекают границы постоянно, к сожалению, возникают не только истории любви, но печальные истории — разводы, споры о воспитании детей. Таков мир людей. Это не политический вопрос, это человеческие измерения. Я точно не могу сказать и не знаю, с какими странами возникают такие же проблемы, но я вполне уверен в том, что у граждан как Финляндии, так и России бывают такие же сложные ситуации с гражданами и других стран.
И когда взрослые люди не умеют решить спокойно свои проблемы, выяснить друг с другом отношения, особенно в ситуациях, когда вовлечены в это дети, то мы исходим из того, что правовое государство должно оградить людей от вмешательства политики, а должно решить эти вопросы на основе законодательства каждой страны и в соответствии с международными обязательствами. Граждане и дети во всех государствах подчиняются одному законодательству, одним международным конвенциям. В этой связи хочу сказать, что Финляндия рада тому, что Россия приняла решение присоединиться к Гаагской конвенции о похищении детей. Эта конвенция будет составлять общую основу для разрешения таких конфликтных ситуаций.
Это не является межправительственным вопросом, это чисто юридическая проблема.